Zjednodušený princip platebního systému GoPay

10. 01. 2014

Aktuality/GoPay

obr.2

 

Často se k nám dostávají dotazy jak GoPay přesně funguje. Přikládáme zde proto několik klíčových informací, které mohou pomoci k objasnění celé problematiky. Na úvod pouze informace, že systém GoPay funguje na běžném principu jako jiný zahraniční subjetky typu PayPal nebo Skrill.

1. Elektronické peníze

Princip je založen na systému elektronických peněz. Jelikož je GoPay držitelem EMI licence, může vydávat vlastní peníze v elektronické podobě tak jako je například analogicky tiskne ČNB v případě fyzických peněz. Jsme tedy emitenti elektronických peněz a proto spadáme pod přísný dohled právě ze strany ČNB. Vydané elektronické peníze mohou být uchovávány pouze  na platebním prostředku tzv. e-wallet neboli elektronická peněženka.

Zjednodušeně řečeno, na základě požadavku klienta vydáváme elektronikcé peníze, které pro klienta uchováváme na elektronické peněžence.

Klienti mohou elektronické peníze spotřebovávat pouze v prostředí systému GoPay. Vzniká tak vlastní GoPay eco systém, ve kterém lze provádět pouze platby ve prospěch jiných elektronických peněženek systému GoPay (například Eshopy nebo jiní klienti GoPay elektronické peněženky). Každý klient systému GoPay má zachovanou možnost si elektronické peníze ze systému vybírat, kdy dochází k tzv. zpětné výměně elektronických peněz zpět na peníze reálné. Peníze jsou klientovi vždy zaslány na bankovní účet.

Celý systém lze shrnout do principu poskytování platebních služeb týkajících se elektronických peněz. 

Pokud by někdo hledal přesnou odpoveď na otázku co jsou to elektronikcé peníze bylo by nutné v takovém případě pracovat ze zákonnou definicí zákona o platebním styku.  V případě GoPay jsou elektronické peníze ekvivalentem běžných peněžních prostředků v poměru 1:1. Tzn 1 CZK běžných prostředků se rovná 1 CZK elektronických peněz. Takový systém jsme si zvolili samy. Stejně tak jsme se mohli rozhodnout, že elektronické peníze budou představovat novou elektronickou měnu (například jako bitcoin) v poměru 1:1000.

2. Bankovní účty

Existence systému GoPay je závislá na bankovních účtech, prostřednictvím kterých si mohou klienti navyšovat zůstatek elektronických peněz a rovněž peníze zpět vybírat. Vytváříme proto sít sběrných bankovních účtů, abychom pokryli potřeby všech klientů bank. Teoreticky by nám stačil jeden bankovní účet. Nicméně transakční zpoždění pro jednotlivé klienty různých bank by bylo významné.

Závislost na bankách je zásadní. Bez bank bychom nemohli existovat. Na druhou stranu spolupráce s bankami vytváří bankám zpět konurenci.

Princip je ilustrován na obrázku v úvodu článku.

Vaše GoPay

To nejlepší ze světa online plateb do vaší schránky

Zanechte nám svůj e-mail a my vám 2x měsíčně pošleme čerstvé novinky ze světa online plateb a e-shopů.

Jan Vodička

Honza se v GoPay stará o marketing a komunikaci. Rozhodně ho nesledujte na Twitteru.

O čem jsme ještě psali